Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/2822310

Blog

Balett és Táncoktatás felnőtteknek

Markó Éva
2022.01.14 20:00
Balett és Táncoktatás felnőtteknek

Felnőtt korban nekiállni táncolni, elkezdeni vagy folytatni valamit, bizony nem egyszerű, és nem csak a fizikai változások, gátak miatt.

Ám, aki megteszi az első pár lépést, utána már (relative) könnyen haladhat az úton, főleg, ha “jó társaságba keveredik”

 

Ez, a tapasztalatom szerint igen fontos része a folyamatos tanulásnak. Hogy lássuk ,másnak is ugyanazok a problémái (akár a tánctermen kívül is) , hogy kellemesen el tudjunk beszélgetni. természetesen csak az óra előtt és után! :) Egyfajta baráti társaság, vagy ahogy most divatosan hívjuk, “női kör” is kialakul az órákon, még akkor is, ha legnagyobb örömünkre , néha férfiak is csatlakoznak hozzánk. Ám fontos leszögezni, hogy ez a fajta kapcsolódás, nem mehet az órai munka rovására. Ezeken a nem elhanyagolható szempontokon kívül, nagyon fontos az oktató részéről a maximális elfogadás. Ám, semmiképp nem érdemes túlságosan magunkra vállalni baráti, vagy barátnői szerepeket. Ezt az egyensúlyt megtartani sokszor nehéz, de érdemes rá odafigyelni!!

Az, hogy mit és hogy tanítunk az órákon, felnőttek esetében pont ugyanannyira határozza meg, hogy kik vesznek részt az adott órán, mint gyerekek esetében. Milyen korúak, van-e előképzettségük (akár gyerekkorból is) , milyen  a fizikai állapotuk, van-e testi korlátjuk, netán betegségük? Mindezek mellett a feltételek mellett kezdhetünk neki a felnőttek balett oktatásának. Teljesen az alapoktól kezdjük, mint a gyerekekkel. Ugyanazon az úton haladunk, csak más kitérőkkel. Több dolog hamarabb megértődik és könnyebben tudatosul a felnőttekben (ez előny) viszont sok dolog, nehezebben gyakorlódik be mégis…. Ehhez pedig sok-sok türelem kell, ami a mai felnőtt generációnak sem az erőssége, ugyanúgy, ahogyan ebben a felgyorsult világban a gyerekeké sem…..

Ahhoz, hogy a kíváncsiságuk, a motivációjuk , a kitartásuk megmaradjon hétről hétre, nagyon sok energiával, odafigyeléssel kell az órákat megtartani, ehhez pedig maximális hitelességgel, a dolgok legigazabb oldalát is meg kell velük osztani. A nehézségek nehéz oldalát és a könnyű dolgok (lépések, mozdulatok) könnyedségét egyaránt. Így egy folyamatosan fejlődő, fizikailag erősödő, gondolkodásában friss csapatot, csoportot, csoportokat lehet vinni az úton.

A folyamatos fejlődés az egyik legfontosabb alappillére a tanításnak, akár, ha napról-napra kis mértékben is, de éreznie kell az órán részt vevő embernek, hogy minden nap történik vele VALAMI! az sem árt, ha ezt az óra végén meg is fogalamazza önmagának és társainak is. Ez nálunk már bevett gyakorlat és nagyon hasznos a résztvevők számára. (hiszen jó esetben az oktató tudja, látta, észrevette , ami történt)

 

Markó Éva