Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/2822310

Blog

SOKRÉTŰ OKTATÁS gyermekeknek a táncórákon

Markó Éva
2021.11.09 13:40
SOKRÉTŰ OKTATÁS gyermekeknek a táncórákon

Nagyon fontos, hogy megismerjék a kislányok a testüket. Eljönnek az óvodások az órára, és a tánctanulás és az alap gimnasztikai gyakorlatok mellett az első félévben megtanítom, hogy hol a bokájuk, a csuklójuk a különböző testrészeik, mi az a mellkas, gerinc, izmok, stb., mert nem tudják. 

 

Onnan kezdve, hogy tudja a kis óvodás kislány, hogy mi hol található, el tudja kezdeni irányítani is. Én úgy gondolom, ha a kisgyerek tudja irányítani a testrészeit, akkor könnyebben megtanulja, hogy más is irányítható az életében.Felnőtt korban is van, hogy ez a tudás még nem áll rendelkezésre mindenkinek. Ezért jó egy olyan oktatóval találkozni, aki segít ebben. 

Fontosnak tartom azt is, hogy az órákon klasszikus zenét is hallgassanak.  Elviszem őket színházba.  Engem ugyan nem láttak táncolni, de sok mindent el tudok nekik magyarázni a balettel kapcsolatban. Más oktatók, más stílusokban is ezt teszik, és ez elengedhetetlen minden téren. Tánc és zene együtt érvényesülnek. 

Fontos az is, hogy megtanulnak a kislányok csoportban dolgozni, tudják, milyen figyelni a másikra, vagy épp együtt létrehozni valamit A csoportban végzett gyakorlás ezt nagyban elősegíti. Az egymásra figyelés a mai világban egyre inkább szükséges. Jó, ha ezt kis korban megtanulhatják a gyerekek. 

A legfontosabbnak azt tartom, hogy levetkőzzenek olyan gátlásokat, amelyek hátráltatják őket. A későbbi életükben is fontos lehet, hogy gátlások nélkül merjenek szerepelni, felelni az iskolában, ma ez az érvényesülés szempontjából nagy előny. Ha ezt kis korban átélik, később nem jelent problémát. A felelés az iskolában, a prezentáció az egyetemen, egy meghallgatás a munkahelyen, állásinterjún és még sorolhatnám.

Megtanulják a tanítványaim, hogy tisztelni kell azokat az embereket, akik értük jöttek egy-egy bemutatóra, előadásra, fellépésre, hogy megnézzék a produkciójukat. És akár egymást is egy-egy órán, amikor épp együtt gyakorolnak, táncolnak. 

A karantén előtt is próbálkoztunk már sok önálló feladattal, de az online oktatás méginkább rávett minket erre. Kis apró részekből, lépésekből, tanult mozdukatokból kiválasztunk hármat -négyet, amiből adott zenére, önállóan raknak össze valamit, ami a sajátjuk lesz. Nagy sikerélményt jelent, és rávezeti őket az önállóságra, a saját ötleteik felhasználására. 

Persze nagyon fontos, hogy élvezzék a mozgást, a zenét, a kettő összhangját. Be van osztva az idő, és mindig van időkeret arra is, hogy felhőtlenül élvezzék az órát,  improvizáljanak, játszanak!